Wat zijn Pantone-kleuren?

Pantone-kleuren voor grafisch ontwerp en merkidentiteit

Naast de RGB en CMYK kleurmodellen, is er nog een andere belangrijke kleursysteem genaamd Pantone. Pantone is een kleurenstandaard die speciaal is ontwikkeld voor de grafische industrie en wordt veel gebruikt in logo-ontwerp, merkidentiteit en drukwerk.

wat zijn pantone kleuren | de walserij

Pantone-kleuren voor consistente drukresultaten

Pantone-kleuren worden gecreëerd en gedefinieerd door het bedrijf Pantone Inc., dat gespecialiseerd is in kleurcommunicatie. In tegenstelling tot RGB en CMYK, die gebruikmaken van mengingen van basisinkten of licht, bestaat het Pantone-systeem uit een reeks individuele kleuren die elk een unieke identificatie hebben, zoals Pantone (PMS) 185C of PMS 376U*.

Het unieke aspect van Pantone-kleuren is dat ze gestandaardiseerd zijn en over de hele wereld hetzelfde worden weergegeven. Elke Pantone-kleur heeft een specifieke formule, bestaande uit inktpercentages, die ervoor zorgt dat de kleur consistent wordt gereproduceerd, ongeacht het drukproces, de drukpers of het materiaal waarop het wordt afgedrukt.

Het Pantone-systeem biedt een uitgebreide reeks kleuren, inclusief speciale metallic en fluorescerende tinten, die niet altijd nauwkeurig kunnen worden weergegeven in RGB of CMYK. Door het gebruik van Pantone-kleuren kunnen ontwerpers en drukkers ervoor zorgen dat de kleurweergave consistent en accuraat is, zowel op schermen* als in gedrukte materialen.

Selectie van de juiste Pantone-kleuren voor je merk

Veel merken en bedrijven maken gebruik van Pantone-kleuren om een consistente visuele identiteit te behouden. Het gebruik van Pantone-kleuren zorgt ervoor dat het logo of de huisstijl van een merk altijd dezelfde kleur heeft, ongeacht waar het wordt toegepast, of het nu op een website, drukwerk of promotioneel materiaal is.

Concluderend biedt het Pantone-systeem een gestandaardiseerde en consistente manier om kleuren te definiëren en te communiceren in de grafische industrie. Door het gebruik van Pantone-kleuren kunnen ontwerpers en drukkers ervoor zorgen dat de gewenste kleurweergave nauwkeurig wordt gereproduceerd, wat bijdraagt aan een sterke visuele identiteit en merkherkenning.

* Voor iedere Pantone-kleur is ook een waarde bepaald voor schermgebruik, bijvoorbeeld:

Pantone / PMS 376 U / #70ab37 Hexadecimale Kleurcode. De hexadecimale kleurcode #70ab37 is een tint van groen. In het RGB-kleurmodel bestaat #70ab37 uit 43,92% rood, 67,06% groen en 21,57% blauw. In de HSL-kleurruimte heeft #70ab37 een tint van 91° (graden), 51% verzadiging en 44% helderheid. Deze kleur heeft een benaderde golflengte van 558,85 nm.

Wil je met Pantone kleuren werken binnen Adobe Photoshop, InDesign en Illustrator dan zul je sinds maart 2022 een andere oplossing zien te vinden. Adobe wil niet blijven betalen aan de firma Pantone voor het mogen gebruiken van de Pantone-waaier in de software. Je kan wel via pantone zelf een betaalde vorm afnemen. In het volgende artikel van Peter Maas hoor je een oplossing voor dit probleem. Lees verder waar deze expert ons mee helpt.

Vragen of behoefte aan advies?

Vraag een gratis adviesgesprek aan, dan ontdekken we samen wat de beste vervolgstappen zijn voor jouw onderneming.

dewalserij.nl maakt gebruik van functionele cookies. Door gebruik te maken van onze website ga je hiermee akkoord. Meer informatie